Profertil female logo

За диетотерапия при жени с поликистозен овариален синдром (PCOS), които желаят да имат деца

PROfertil® female е специално разработен за да покрие специфичните хранителни нужди на жени страдащи от поликистозен овариален синдром, които желаят да имат деца. Предоставя адаптирани нутриенти за диетотерапия на това състояние и помага на женското тяло да се подготви за бременност.

Женският хормонален баланс е изключително сложна система, която може да бъде повлияна от множество фактори. Освен физиологичните и психологични аспекти свързани със самата жена, неблагоприятно влияние могат да окажат и външни фактори като стрес, шум, стимуланти (никотин, алкохол и др.) замърсена околна среда, както и непредвидими социалноикономически фактори.

Поликистозен овариален синдром (PCOS) е едно от най-честите хормонални заболявания при жени в детеродна възраст и свързаният с това заболяване инфертилитет при жената е една от най-честите причини за невъзможност за зачеване на така желаното дете. Историята на това заболяване е много сложна и обикновено започва по време на пубертета. Симптомите значително варират от жена до жена и могат да бъдат с много различна тежест.

Когато се стигне до самите симптоми на заболяването, основна роля играят сложните механизми регулиращи хормоналния баланс на жената. Отклоненията в женските полови хормони (естрогени) и мъжките полови хормони (андрогени), лутеинизиращият хормон (LH) и фоликулостимулиращият хормон (FSH) са основните причини за патологични процеси. Последните два регулират функционалните процеси в яйчниците.

Дисхармония в тези полово специфични хормонални цикли, която се засилва с годините, може да отключи метаболитни нарушения, които могат допълнително да доведат до образуване на кисти или натрупване на мастни клетки. Тези промени основно засягат развитието и зреенето на яйцеклетката, както и успешната овулация - което може в последствие да попречи на успешното зачеване и бременност.

PCOS е комплексно нарушение с различни специфични симптоми, включващи проблеми с менструалния цикъл, като например липса или слаб цикъл и увеличено окосмяване от мъжки тип, затлъстяване, акне и косопад, нарушен въглехидратен метаболизъм, високо кръвно налягане и повишени нива на липиди в кръвта. Освен това, жените с PCOS по-често се диагностицират с метаболитен синдром и диабет тип 2 както и с автоимунното заболяване на щитовидната жлеза - тирeоидит на Хашимото.

Много жени, с несбъднато желание да имат деца, имат само някои от симптомите и никога не развиват пълната клинична картина на PCOS, който се дефинира като клинична диагноза като комбинация от поне два от следните критерии: 1) нередовна или липсваща овулация; 2) увеличени мъжки хормони със съответните клинични (външни) признаци като затлъстяване (от мъжки тип), увеличено окосмяване, акне и косопад, засилена пигментация; 3) множество кисти на яйчниците.

Проучванията показват че, при жените с PCOS, нарушението на хормоналния баланс, в комбинация с нарушения в метаболизма на енергия, мазнини и въглехидрати, могат да доведат до намален капацитет да се усвояват нутриентите от храната. Поради нарушеният фертилитет в следствие на PCOS, има повишена нужда от специфични нутриенти, важни за здравословно зачеване и оптимално протичане на бременността.

Освен общо подобряване на начина на живот, чрез намаляване на телесното тегло и здравословни хранителни навици, като намаляване на въглехидратите и увеличаване на фибрите, както и възстановяване на чревната флора, трябва да се приложи специално адаптирана таргетна диетотерапия, с осигуряване на специфична формула от нутриенти, за да се създадат оптимални предпоставки за бременност при жени с PCOS.

Подготовка за бременност чрез попълване на майчиния запас от нутриенти: конкретно при PCOS е важно да се подготвим за бременност чрез прием на специфични нутриенти, тъй като ендогенният синтез на тези субстанции е намален поради наличните метаболитни нарушения. В идеалния случай, фолиевата киселина и омега-3 мастните киселини, трябва вече да са приемани регулярно и целенасочено преди да настъпи бременността - за предпочитане от момента в който решим че искаме да имаме дете. Оптималното осигуряване на всичко от което се нуждае тялото е грижа и за здравето на детето. По този начин, предоставянето на подходящите нутриенти ще осигури най-добрите условия за да може бременността да се развие правилно от самото начало.

Редовен цикъл и овулация: Един от най-честите симптоми на PCOS е нередовният цикъл причининен от нередовна или липса на овулация. Първата половина от женският цикъл е доминиран от естрогена. Под въздействието на този хормон тялото се подготвя за евентуална бременност. Яйцеклетката узрява в яйчника и ендометриума нараства. По време на овулацията на 14-тия ден, започва втората половина на цикъла, той е доминиран от прогестерона. Яйцеклетката преминава по фалопиевите тръби към матката, по пътя си през фалопиевите тръби може да бъде оплодена от сперматозоид. Хормонът на жълтото тяло (прогестерон) пречи на отделянето на ендометриума, като по този начин осигурява запазване на новата бременност в първите дни. Ако не настъпи оплождане, жълтото тяло (мястото където се произвежда прогестерон) умира и тялото се освобождава от ендометрииума (който вече не е необходим) с менструалния цикъл. След края на менструацията, цикъла започва отново.

При този сложен биологичен процес на зреене и изхвърляне вече ненужния ендометриум и неоплодена яйцеклетка, женското тяло се нуждае от различни есенциални нутриенти, като селен или коензим Q10, които регулират оксидативния стрес и оптималното доставяне на енергия до яйцеклетките. Проучванията показват че женските нужди от тези нутриенти са повишени ако имат PCOS.

Оптимално имплантиране: При PCOS, се наблюдава нарушен хормонален баланс в комбинация с намалено усвояване на определени есенциални нутриенти (например витамин Е или някои вторични растителни субстанции), което често води до ненормално развитие на ендометриума, което прави по-трудно имплантирането на яйцеклетката в матката. Ако яйцеклетката е оплодена и достигне матката тя може да се прикрепи към стената на матката, която вече е подготвена. Прогестеронът пречи на отлепянето на вътрешния слой на матката, защото без него бременността не може да продължи. Имунната система на майката също е леко отслабена в този момент за да не бъде разпозната делящата се яйцеклетка като чуждо тяло и да бъде унищожена. В този ранен етап на бременността, ембрионът е силно податлив на увреда на генетичния материал. Ако това се случи в такъв ранен етап на развитието, това ще доведе до абортиране на бременността. Регулярният таргетен прием на нутриентите, които са в намалени количества поради PCOS, допринася за оптималното имплантиране на оплодената яйцеклетка.

Нутриентите в PROfertil® female са внимателно подбрани за да се създадат оптималните предпоставки за успешно зачеване и поддържане на здрава бременност при жени с PCOS. Специфичната нужда от всеки от тези нутриенти е научно доказана и множество проучвания демонстрират положителното им влияние върху бременността. Комбинацията от микронутриентите в PROfertil® female е в основата на диетотерапията при жени с поликистозен овариален синдром (PCOS), които желаят да имат деца.